مصاحبه دکتر خاکسارنوری و پیش دانشگاهی ها

باعلاقه وارد شوید
مصاحبه پیش رو با جناب آقای حسین خاکسار نوری از دبیران محترم رشته علوم انسانی در مهرآیین انجام شده است . این مصاحبه توسط بچه­ های پیش دانشگاهیی مهرآیین انجام شده و دبیرخانه مجله مهرآیین آن را پیاده­ سازی و تنظیم کرده است:
مصاحبه­ کننده: علی طلوعی
-          از بین رشته ­های ریاضی، تجربی و انسانی چطور شد که به علوم انسانی علاقمند شدید؟
در دوران دبیرستان در مدرسه­ای درس می­خواندم که رشته ریاضی و در کل رشته ­های مهندسی طرفاران بسیاری داشت و آن­وقت­ها رشته ­های مهندسی جزو بهترین­ها محسوب می­شد. با این که در درس ریاضی هیچ مشکلی نداشتم اما به مباحث علوم­ اجتماعی علاقمند بودم. سال اول دبیرستان بود که تصمیم گرفتم رشته علوم­ انسانی را انتخاب کنم.با مشورتی که با مشاور مدرسه­ مان کردم و علی­رغم مخالفت­هایی که دیگر معلمان و کادر علمی مدرسه­ مان  داشتند، رشته علوم انسانی را انتخاب کردم.
-          خانواده چطور با این قضیه کنار آمدند؟ آیا مخالفتی نکردند؟
در خامه ما برادرم رشته ریاضی خوانده بود و در یکی از رشته­ های مهندسی مشغول تحصیل بود. زمانی که تصمیم گرفتم از ریاضی به انسانی بروم آن­ها مخالفتی نداشتند ولی می­دانم تا روزی که جواب کنکور نیامده بود آن­ها ته دلشان چندان از انتخاب من مطمئن و راضی نبودند.
-          در دانشگاه آیا رشته علوم اجتماعی را انتخاب کردید؟
علی­رغم علاقه ­ای که به رشته روانشناسی و اقتصاد داشتم ولی با نظر پدرم در رشته حقوق آزمون دادم و با رتبه 121 در دانشگاه شهید بهشتی تهران قبول شدم.در آن زمان هیچ اطلاعاتی راجع به رشته حقوق نداشتم ولی به خاطر پدرم در این رشته مشغول به تحصیل شدم اما اگر روزی قرار باشد که برگردم و از اول شروع کنم حتما رشته روان­شناسی را انتخاب خواهم کرد. شاید هم اگر بتوانم رشته روان­ شناسی را از این به بعد پی­گیری کنم.
-          یعنی پدرتان با اصرار شما را مجبور کرد؟
نه اصلا. هیچ اصرار و یا اجباری از طرف پدرم نبود. روز انتخاب رشته خودم روان­شناسی را به عنوان رشته اول انتخاب کرده بودم پدرم پرسید غیر از این چه رشته­ های دیگری وجود دارد ، گفتم حقوق، علوم اجتماعی و ...با شنیدن اسم رشته­ ها گفت پس حقوق را انتخاب کن چون دارای پرستیژ و جایگاه اجتماعی بهتری است. من هم روی حرف پدرم حرف نزدم و حقوق را انتخاب کردم.بعد از ورود به دانشگاه متوجه شدم حرف پدرم کاملا درست بوده. رشته حقوق جزو رشته ­های مطرح در دنیا است.
-          درباره رشته حقوق چه نظری دارید؟
نظر که گفتم رشته حقوق و حقوق­دانان دارای جایگاه اجتماعی خوبی هستند. رشته حقوق در مقطع کارشناسی رشته خشک و سنگین است. در واقع مواد درسی این رشته باعث می­شود که دانشجو نتواند به ­راحتی با آن کنار بیاید. پس مساله علاقه داشتن بسیار مهم است. در مقطع کارشناسی ارشد حقوق شانزده گرایش وجود دارد که دانشجویان می­توانند بنابر علاقه خود یکی از این شاخه­ ها را انتخاب کنند در این مقطع است که این رشته جالب می­شود.گستردگی شاخه­ ها در ارشد از جذابیت­های این رشته است. خود من به رشته حقوق جزا و جرم­شناسی علاقمند بودم چون در این رشته هم مباحث مربوط به روان­شناسی و مردم­شناسی و هم مباحث مربوط به اقتصاد در هم تنیده شده­اند به همین دلیل می­توانستم به تمام علایق خودم در یک رشته برسم.
-          تدریس را چگونه و از چه زمانی آغاز کردید؟
در مهر ماه سال 85 در همان مدرسه­ای که درس خوانده بودم دعوت به همکاری شدم. در آن جا یک سال به ­عنوان مشاور و پشتیبان فعالیت کردم بعد از آن اولین کلاس­های درس اقتصاد و روان­شناسی را در مقطع پیش­ دانشگاهی و با رویکرد کنکور محور آغاز کردم. تا به امروز حدود ده سال است که فقط در مقطع پیش ­دانشگاهی تدریس می­کنم. البته حدود یک­سالی هم می­شود که در دانشگاه نیز تدریس می­کنم.
-          نظرتان راجع به رشته علوم ­انسانی چیست؟ آیا انتخاب آن را کار عاقلانه ­ای می­دانید؟
در زمان ما با توجه به پیشرفت روزافزون رشته­ های مهندسی،  انتخاب رشته انسانی کاری کاملا غیرمنطقی و با ریسک بالا محسوب می­شد . انتخاب انسانی در زمان ما کاری انقلابی محسوب می­شد! اما امروزه دیگر آن فضا وجود ندارد و وضع خیلی بهتر شده است.این رشته به خاطر این که در طول دهه­های گذشته فراموش شده بود و طرفدار چندانی نداشت به صورت بکر و دست نخورده باقی مانده است. در دوره­ای که کشور تازه به انقلاب رسیده بود و جنگ تحمیلی آغاز شده بود رشته­ ها و دانشجویان مهندسی بسیار در کانون توجهات قرار داشتند و رشته­ های علوم­ انسانی کامل فراموش شده بود. به همین دلیل این فراموشی باعث شد ما در بسیاری زمینه ­ها از جهان غرب و شرق عقب بمانیم. امروزه اوضاع خیلی بهتر شده است. شرط بزرگ در ورود به رشته ­های انسانی علاقه است اگر کسی واقعا به این رشته علاقه­ مند باشد می­تواند در حوزه ­های زیادی کار کند. البته این رشته هم مانند دیگر رشته­ ها با معضل کار و شغل مواجه است. اما اگر علاقمندی واقعی وجود داشته باشد تمامی مشکلات قابل حل خواهد بود.
-          کتاب­های درسی انسانی و دبیرستان را چگونه می­بیندید؟
سطح علمی کتاب­ها و به روز بودنشا با هم متفاوت است مثلا کتاب روان­شناسی از دیگر کتاب­ها علم ی­تر و تقریبا به ­روزتر است. درس اقتصاد متاسفانه قدیم و تقریبا به دور از فضای علمی است. این درس با مشکل شعار زدگی مواجه است. درس­های این کتاب در فضای ایده­ آلیستی سیر می­کند و بعضی از مثال­های آن بسیار قدیمی است. درس علوم اجتماعی دبیرستان هم که اصلا با دروس علوم­اجتماعی در دانشگاه زمین تا آسمان فرق می­کند وقتی به مباحث این دو مقطع یعنی دبیرستان و دانشگاه نگاه می­کنی هیچ ارتباط و قرابتی در آن­ها نمی­بینی.
-          برای قبولی در رشته حقوق چه رتبه ­ای لازم است؟
در سه دانشگاه برتر این رشته یعنی دانشگاه تهران، شهیدبهشتی و علامه فکر می­کنم باید به رتبه زیر300 فکر کنیدوبرای دانشگاه­های اطراف تهران باز هم رتبه­ای زیر 1000 لازم خواهید داشت.